Paarden fascineren me reeds mijn hele leven. Ik had het grote geluk van jongs af aan te mogen omgaan met deze machtige wezens. 

Ik verdiepte me in het natuurlijk paardenhouden en welzijn. Ik ontdekte de bitloze & boomloze rijkunst en besloot het mijn missie te maken iedereen te tonen dat een andere manier van omgaan met paarden mogelijk is. 

In 2015 studeerde ik af aan de hogent als bachelor in de orthopedagogie. Tijdens mijn stage voor deze studie maakte ik kennis met het therapeutisch werken met paarden. Dit voelde voor mij als de ultieme combinatie. 
Ik specialiseerde me verder in het opbouwen van zelfvertrouwen bij kinderen via het werken met paarden. 
Tijdens mijn opleidingen tot R2Bcoach en daarna ook de verdieping tot kindercoach kreeg ik nog meer kennis en tools om kinderen, tieners en volwassenen te begeleiden naar een sterkere versie van zichzelf. 
Daarnaast bleef ik me ook steeds verder verdiepen in de trainingspsychologie en ethologie van paarden. Positieve bekrachtiging kwam steeds vaker op mijn pad en begon me steeds meer te liggen. De trainingsresultaten die ik met deze wetenschappelijk onderbouwde methode behaalde zijn ongelofelijk. Het vereist een combinatie van kennis, vaardigheden, authenticiteit en feeling. Dat resulteert in een partnerschap met je paarden die ik nog nooit eerder heb mogen meemaken. De paarden weten dat ze gehoord worden, dat ze keuzevrijheid hebben en staan elke dag opnieuw weer te springen om met ons aan de slag te gaan! 

Een ander thema dat ik heel belangrijk vind is het fysieke welzijn van het paard. Ik had de kans me aan te sluiten bij de instructeursopleiding van Timeless Art of Riding by Marion Alblas. Hier kon ik me verdiepen in de biomechanica van het paard en het academische werk. Mijn hoofddoel is te zorgen voor een mentaal sterk paard in een fysiek sterk lichaam dat getraind is om een ruiter te dragen. 

Training is natuurlijk slechts een aanvulling. Echt paardenwelzijn zit hem in hoe we onze paarden houden. 
Daarom leven onze paarden in een kudde samen op een paddockparadise. 
Dit is een nabootsing van hun natuurlijke leefomgeving. Ze kunnen 24/24 7/7 lekker rondstruinen op de paden, slapen in de zandbak, hooi eten, knabbelen van de vele eetbare struiken en bomen, kroelen & spelen met hun vriendjes, enz... 
Ze krijgen dus volop de mogelijkheid om echt paard te zijn. 
Hierdoor zijn ze ook mentaal & fysiek veerkrachtig. Ook zijn ze in staat tijdens het werken met ons mensen hun unieke zelf te zijn. 
De Zarica kudde bestaat uit 9 paarden met elk hun eigen karakter en specialiteiten. 


Positieve bekrachtiging

Bij Zarica Horses willen we dat onze paarden plezier ervaren in het omgaan met mensen. 
We bieden hun zoveel mogelijk keuzevrijheid en inspraak in het werk dat we van hen verwachten. Om dit te bereiken kiezen we er voor te trainen met positieve bekrachtiging. Dit wil zeggen dat we gewenst gedrag gaan belonen door er iets positiefs aan toe te voegen. 
We stellen vragen aan onze paarden in plaats van dingen te eisen. We doen dit op zo’n manier dat ze makkelijk het juiste antwoord kunnen geven. Het paard gaat actief meedenken en zoeken naar het gewenste gedrag. 

Wij hoeven niet de baas te zijn van het paard, maar streven naar een gelijkwaardig partnerschap. 
We houden ook continue rekening met de emoties van ons paard. We trachten stress en frustraties te vermijden en houden de training leuk, speels en ontspannen. 
Dit vergt de nodige creativiteit, geduld en doorzettingsvermogen van de trainer. 
We werken in kleine stapjes en zijn trots op elk succes. 

Onze visie
Onze visie
Onze visie
Onze visie
Onze visie
Onze visie
Onze visie