Janneke Koekhoven

Janneke’s paardenreis begon niet heel ongewoon: als manegekindje en pennymeisje van ongeveer 6 jaar oud. Na de middelbare school is ze paardenhouderij en -sport gaan studeren en realiseerde zich al gauw dat de traditionele paardenwereld niks voor haar was. Ze begon met het geven van grondwerklessen, maar haar eigen paard Deejay bleef “Nee” zeggen tegen alles. Toen ze zich eindelijk over haar aversie tegen het gebruik van voerbeloningen zette, stopte ze even met het geven van lessen om zich volledig te storten op positieve bekrachtiging training. 

(Omdat "100% R+" training in Nederland nog niet echt een ding was, leerde ze vooral van Shawna Karrasch (VS), Jessica Gonzalez (VS), dr Dorothy Heffernan (Schotland), Karolina Westlund (Zweden) en Kate Shaw (Australië). Om haar ervaringen, kennis en frustraties te delen begon ze ‘Fed Up Fred’ te tekenen, een voskleurig cartoonpaardje die mensen over de hele wereld uitdaagt om kritisch naar dingen te kijken die hedendaags nog als normaal worden gezien in de paardenwereld.)

Jaren later is Janneke weer begonnen met lesgeven; dit keer gespecialiseerd in het trainen met positieve bekrachtiging en keuzevrijheid. Met een gezonde dosis empathie en humor probeert ze mensen op zo veel mogelijk ?manieren? te inspireren om steeds meer controle los te laten. Naast lesgeven zette ze samen met collega ondernemers projecten op zoals de ClickerAcademie, Trainen met Keuzevrijheid en nu Zarica Teaching Academy.
 

Lisa Van Crombruggen

Lisa was reeds als klein meisje helemaal gefascineerd door paarden, ze had het grote geluk op 4jarige leeftijd haar eigen pony te krijgen en zo ten volle te kunnen opgroeien tussen de paarden.
In 2015 studeerde Lisa af als bachelor in de orthopedagogie. Tijdens haar stage voor deze studie maakte ze kennis met het therapeutisch werken met paarden. Dit voelde voor haar als de ultieme combinatie. Ze begon met haar 2 paarden Zarra en Icarus, met het geven van lesjes, therapie en kampjes en zo werd Zarica Horses geboren. Lisa specialiseerde zich verder in het opbouwen van zelfvertrouwen bij kinderen via het werken met paarden. Tijdens haar opleidingen tot R2Bcoach en daarna ook de verdieping tot kindercoach kreeg ze nog meer kennis en tools om kinderen, tieners en volwassenen te begeleiden naar een sterkere versie van zichzelf. 
Het welzijn van haar paarden is voor Lisa steeds prioritair geweest. Ze verdiepte zich in het natuurlijk paardenhouden en welzijn en ontdekte de bitloze & boomloze rijkunst. Ze besloot het vanaf toen haar missie te maken iedereen te tonen dat een andere manier van omgaan met paarden mogelijk is. Ze kreeg de kans zich aan te sluiten bij de instructeursopleiding van Timeless Art of Riding by Marion Alblas. Hier kon ze zich verdiepen in de biomechanica van het paard en het academische werk. Haar hoofddoel werd om te zorgen voor een mentaal sterk paard in een fysiek sterk lichaam dat getraind is om een ruiter te dragen. 
Daarnaast bleef ze zich ook steeds verder verdiepen in de trainingspsychologie en ethologie van paarden. Positieve bekrachtiging kwam steeds vaker op haar pad en hoe meer ze er over leerde hoe duidelijker werd dat dit de trainingsmethode was die ze wou voor paarden. In 2020 leerde ze via janneke Koekhoven het forcefree trainen met positieve bekrachtiging kennen. Een nieuwe wereld ging open en alle puzzelstukjes vielen op hun plaats. Lessen, Cursussen en trajecten bij Suzy Deurinck, Inge Teblick, Karolina Westlund, Do groen en vele anderen werden gevolgd. 
Vandaag de dag is Zarica Horses uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf dat jaarlijks meer dan honderd kinderen en volwassenen paardenplezier laat ervaren. Het team bestaat uit Lisa, haar kudde van ondertussen 10 R+ schoolpaarden en 3 instructeurs. 
Doorheen de jaren ontwikkelde Lisa binnen Zarica Horses een methodiek om een veilige lescontext op te bouwen. Een lescontext waarbij het paard te allen tijde op de eerste plaats blijft staan, maar waarbij voor elke leerling ook op maat en naar wens gewerkt kan worden. Samen met Janneke Koekhoven richtte ze de Zarica Teaching Academy op waarbij ze door middel van het opleiden van instructeurs een betere wereld voor schoolpaarden willen creëren.